Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krem z kiszonych ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ponieważ zostało mi dużo rosołu, przyrządziłam z niego pyszny krem z ogórków kiszonych, do którego wykorzystałam też gotowane warzywa z rosołu - pietruszkę i selera.

Krem z kiszonych ogórków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z kiszonych ogórków

 

  • 600 gram kiszonych ogórków
  • 100 ml wody z ogórków
  • 900 ml rosołu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 gram ziemniaków
  • 1 mała marchewka (150 gram)
  • 3 łyżki śmietany
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 1 ugotowana pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z kiszonych ogórków
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym w garnku oleju.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Solimy i smażymy przez 1-2 minuty.

Wlewamy rosół i gotujemy do miękkości warzyw, przez około 15-20 minut.

Następnie dodajemy wodę z ogórków, ogórki starte na tarce jarzynowej, a także śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy też ugotowanego selera i pietruszkę. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną zieleninę i blendujemy zupę do uzyskania gładkiego kremu.
Krem z kiszonych ogórków
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym w garnku oleju.
Krem z kiszonych ogórków
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Solimy i smażymy przez 1-2 minuty.
Krem z kiszonych ogórków
Wlewamy rosół i gotujemy do miękkości warzyw, przez około 15-20 minut.
Krem z kiszonych ogórków
Następnie dodajemy wodę z ogórków, ogórki starte na tarce jarzynowej, a także śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy.