mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa z rzeżuchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wielkanocna, zielona, wiosenna, kremowa, pełna witamin zupa z rzeżuchy. Prosta do wykonania i bardzo smaczna!

Zupa z rzeżuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z rzeżuchy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z rzeżuchy
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na maśle w rondlu. Ziemniaki obieram, myję i kroję w niewielką kostkę, Przekładam ziemniaki do rondla z cebulką, wlewam 1,5 szklanki bulionu i gotuję na niewielkim ogniu aż ziemniaki zmiękną. Dodaję wtedy posiekaną rzeżuchę. Po chwili zdejmuję zupę z ognia, studzę lekko i miksuję na krem. Dodaję bulion do zmiksowanej zupy. Doprowadzam do zagotowania. Dodaję śmietanę i doprawiam smaku solą, pieprzem, czubrycą zieloną. Jajka gotuję w wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzę, obieram i siekam w kosteczkę. Zupę rozlewam na talerze, dekoruję posiekanymi jajkami, rzeżuchą i śmietaną. Od razu podaję.
Zupa z rzeżuchy
w rondlu na maśle podsmażam posiekaną cebulkę
Zupa z rzeżuchy
Do rondla wkładam pokrojone ziemniaki, zalewam bulionem
Zupa z rzeżuchy
Zupę zdejmuję z ognia i miksuję na gładką masę
Zupa z rzeżuchy
Jajka gotuję, obieram i siekam w kosteczkę

Tagi:

jajko jajka