Sposób przygotowania:
Zupa z rzeżuchy
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na maśle w rondlu. Ziemniaki obieram, myję i kroję w niewielką kostkę, Przekładam ziemniaki do rondla z cebulką, wlewam 1,5 szklanki bulionu i gotuję na niewielkim ogniu aż ziemniaki zmiękną. Dodaję wtedy posiekaną rzeżuchę. Po chwili zdejmuję zupę z ognia, studzę lekko i miksuję na krem. Dodaję bulion do zmiksowanej zupy. Doprowadzam do zagotowania. Dodaję śmietanę i doprawiam smaku solą, pieprzem, czubrycą zieloną. Jajka gotuję w wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzę, obieram i siekam w kosteczkę. Zupę rozlewam na talerze, dekoruję posiekanymi jajkami, rzeżuchą i śmietaną. Od razu podaję.
Elficzna
marietta