Sposób przygotowania:
Zupa z rzodkiewek
Wodę zagotować, a w następnej kolejności dodać do niej kostkę bulionu i rozpuścić. Ziemniaki obrać, dokładnie oczyścić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucić do bulionu. Kiedy ziemniaki będą już miękkie można dodać rzodkiewkę. Rzodkiewki najpierw należy dokładnie umyć, odkroić ogonki i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i poddusić na nim pokrojone w plasterki rzodkiewki, ale żeby się nie zarumieniły. Natkę pietruszki dobrze umyć i drobno posiekać. Na koniec do ugotowanej zupy dodać posiekana pietruszkę. Do zupy dodać śmietanę, aby ją zagęścić. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą. Zupę najlepiej podać tak jak w przepisie z ziemniakami, ale jeśli ktoś chce to można zastąpić je czymś innym.