WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa pomidorowa ugotowana na udkach z kurczaka wzbogacona czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Jest wyrazista w smaku i rozgrzewająca.

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi

ETAP 1:

Udka z kurczaka umyć i włożyć do garnka. Marchewki i pietruszki obrać, opłukać i dodać do mięsa. Pora przekroić na pół, dokładnie umyć i włożyć do garnka.

Wlać ok. 1,5 litra wody. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Dodać kostkę rosołową i pogotować ok. 20 minut.

Dodać koncentrat pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodać do zupy śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi
Pomidorowa po ugotowaniu i przecedzeniu w garnku
Pomidorowa z ziołami prowansalskimi
Zioła prowansalskie i koncentrat dodane do zupy
Pomidorowa z ziołami prowansalskimi
Mięso i warzywa zalane wodą przed zagotowaniem
Pomidorowa z ziołami prowansalskimi
Mięso z kurczaka i marchewka włożone do garnka