kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa krem z jesiennych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną i aromatyczną zupę przygotowaną z jesiennych warzyw. Polecam podać z ugotowanym makaronem.

Zupa krem z jesiennych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z jesiennych warzyw

 

  • 1 l domowego rosołu
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • kurkuma do smaku
  • ulubiony makaron
  • woda do gotowania makaronu
  • woda do gotowania kukurydzy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z jesiennych warzyw
Kolby kukurydzy obieramy z liści i gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut ( na półtwardo ). Studzimy i nożem ścinamy ziarenka kukurydzy z twardego środka.
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką, czyścimy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju i wkładamy do gotującego się rosołu, dokładamy ziarna kukurydzy i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pod koniec gotowania zupę doprawiamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Blendujemy na gładki krem i podajemy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem dekorujemy.
Zupa krem z jesiennych warzyw
Umyte i obrane ze skórki warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Zupa krem z jesiennych warzyw
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Zupa krem z jesiennych warzyw
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Zupa krem z jesiennych warzyw
Wszystkie warzywa wkładamy do garnka z gotującym się rosołem.