gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Książka Kucharska: Zupy z dyni - najlepsze przepisy

Zupa krem z dyni z mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i zdrowa zupa krem z dodatkiem sera mozzarella. Zupę możemy podawać z prażonymi pestkami i grzankami.

Zupa krem z dyni z mozzarellą

Składniki:

Zupa krem z dyni z mozzarellą

 

  • 3 skrzydełka,
  • około 1-1,5 litra wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • kawałek pora,
  • 1,2 kg dyni (po obraniu),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 150 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
  • szczypta chili,
  • wg uznania dowolne pestki, grzanki.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni z mozzarellą
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy około 20 minut.

Następnie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę, śmietankę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia lecz nie gotujemy.

Miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy wg uznania.

Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.

Smacznego.