małatruskaweczka

małatruskaweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Zupa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z soczewicy i ziemniaków z zieloną pietruszką.

Zupa z soczewicą

Składniki:

Zupa z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą
Ziemniaki obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Włoszczyznę należy obrać, umyć i zetrzec na grubej tarce. Włoszczyznę gotujemy razem z ziemniakami do miękkości warzyw. Soczewicę zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, pieprz i majeranek i gotujemy tak długo aż bedzie miękka. Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy ją i dodajemy do ziemniaków z włoszczyzną. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni, dodajemy do całości zupy.Mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli jest potrzeba można jeszcze lekko dosolic.

Tagi:

soczewica