anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dość pikantna i dlatego skutecznie rozgrzewająca zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami. Bogata w składniki mineralne i dość niskokaloryczna.

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

Składniki:

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

 

  • soczewica czerwona - 1 szk.
  • pieczarki – 250 g
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • filet z indyka – 250 g
  • marchewka – 1 szt.
  • pietruszka – 1/2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • czerwona pasta curry – 1 łyżeczka
  • sól morska – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i lekko podsmażyć. Dodać opłukane i pokrojone w sporą kostkę mięso i również podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Wlać wodę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.

Soczewicę bardzo dokładnie opłukać, kilka razy zmieniając wodę i dodać do garnka. Dodać sól do smaku, obrane i pokrojone pieczarki i dalej gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę.

Doprawić do smaku czerwoną pastą curry, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.