Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii
Wszystkie warzywa opłukać, obrać ( oprócz cukinii), pokroić dowolnie. Soczewicę zieloną i czerwoną wsypać do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora, selera, zalać 1,5 litra wrzątku, zagotować- gotować pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebule, plastry cukini, a pod koniec czosnek- podsmażyć 5 minut mieszając. Dodać do garnka z gotującą zupą. Dolać wrzątku tak, by przykryć cukinię. Gotować aż soczewica będzie miękka, pod koniec dodać ziemniaki- powinny być miękkie w 15- 20 minut. Gotową zupę doprawić wegetą, kosteczkami cebulowymi, pieprzem, sosem sojowym, kuminem, curry i kurkumą. Zupa przed dodaniem " żółtych " przypraw ma nieciekawy, szary kolor, po dodaniu robi się oliwkowa;) Zupę podawać w miseczkach, dekorować natką, śmietaną i podsmażonym na chrupko wędzonym boczkiem.
jaNina