anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mocno przyprawiona, aromatyczna i skutecznie rozgrzewająca zupa pełna witamin i składników odżywczych.

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

Składniki:

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

 

  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • groszek mrożony 100 g
  • pieczarki 100 g
  • bulion 4 szklanki
  • curry do smaku 1 łyżeczka
  • pieprz kajeński 0.5 łyżeczki
  • sól do smaku 0.5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami
Czerwoną soczewicę dokładnie płuczę zmieniając kilka razy wodę, gotuję 10 minut w dwóch szklankach bulionu. Następnie dodaję pokrojone pieczarki, groszek i pozostały bulion. Pięć minut przed końcem gotowania dodaję pokrojoną paprykę. Dodaję przyprawy do smaku i kukurydzę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję jeszcze bulionu lub wody.