Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Zupa z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczewica jest doskonała na przybycie krwi

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • ok. 500gram soczewicy
  • 1 cebula w plasterkach
  • 3-4 zabki czosnku
  • 1 marczewka w plasterkach
  • 3 lyzki octu winnego
  • 3 listki bobkowe
  • odrobina oregano
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • sol
  • 1 szklanka soku lub przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Soczewice przebieramy z drobnych kamyszkow lub kloskow i wrzucamy do garnka z 1 szklamka wody aby raz sie zagotowala. Wylewamy pierwsza wode i pluczemu soczewice w druslaku. Do czystego garczka wlewamy 3 szklanki wody, wrzucamy soczewice i pozostale skladniki. Gotujemy do miekkosci( niektore ziarenka moga puscic kielek). W czasie gotowania mieszamy bo zupa jest gesta. Doprawiamy na talerzu octem ,sola i polewamy oliwa do smaku.

Tagi:

soczewica