Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z soczewicy i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa z soczewicy jest mało popularna ale smaczna i warto ją zrobić

Zupa z soczewicy i marchewki

Składniki:

Zupa z soczewicy i marchewki

 

  • 40 dag marchewki,
  • 20 dag soczewicy,
  • 4,5 szklanki bulionu z kostki,
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy i marchewki
Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie. Soczewicę umyć i zalać gorącym bulionem, dodać, listek laurowy, pieprz i gotować około 45 minut. Marchewkę obrać pokroić w słupki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do zupy po 25 min. gotowania. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką z pietruszki.