WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa z soczewicy z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, czosnkiem, cebulką i imbirem.

Zupa z soczewicy z pomidorami

Składniki:

Zupa z soczewicy z pomidorami

 

  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g czerwonej soczewicy
  • 2 l bulionu
  • 1 l pulpy pomidorowej
  • sól i pieprz
  • kawałek imbiru
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z pomidorami

Warzywa

Zupa z soczewicy z pomidorami
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, tak jak czosnek.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę płuczemy dokładnie.

Podsmażanie

Zupa z soczewicy z pomidorami
W garnku podsmażamy cebulkę z czosnkiem.

Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulkę, lekko solimy i podsmażamy. Pod koniec dodajemy czosnek i razem dusimy.

Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy razem, dodając też soczewicę.

Pomidory

Zupa z soczewicy z pomidorami
Do zupy można też wkroić świeże pomidory.

Gdy soczewica lekko zmięknie, dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i startym imbirem. Gotujemy jeszcze chwilę, aż soczewica będzie miękka i podajemy.