Sposób przygotowania:
Krupnik z grzybami Eli na gęsinieprzygotowanie grzybów
Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry.
przygotowanie grzybów cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie grzybów cd
Na patelni roztopić masło i dodać grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie warzyw
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie warzyw cd
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie warzyw
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie krupniku
Z gęsi, liści laurowych, ziela angielskiego i soli ugotować wywar. Ugotowany pęczak włożyć do dużego garnka i zalać czterema litrami wywaru z gęsi.
przygotowanie krupniku cd
Do kaszy z wywarem dodać jarzyny, ziemniaki i gotować aż będą prawie miękkie.
Do krupniku dodać przesmażone z cebulą grzyby i gotować jeszcze aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodać koperek i doprawić maggi do smaku.
Smacznego!