ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Flaki wołowe na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Flaki różnego gatunku są w naszym domu bardzo lubiane, smakują nam bardzo zwłaszcza w chłodne dni i na tzw. "kaca" po imprezie.

Flaki wołowe na rosole Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaki wołowe na rosole

 

  • flaki wołowe krojone 1 kg.
  • wywar z rosołu 1,5 litra,
  • marchew starta 2 sztuki średnie,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • przyprawa do flaków 1 opakowanie,
  • majeranek 2 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe na rosole
Użyłam flaki wołowe krojone obgotowane - do garnka wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut.

Na suchą patelnię wsypać mąkę, mieszać z 2 minuty na średnim ogniu, dodać masło i wymieszać do złotego koloru zasmażki.

Wsypać do wywaru przyprawę do flaków, wsypać dodatkowo majeranek, zasmażkę, wymieszać i jeszcze gotować na mniejszym ogniu z 3 minuty co jakiś czas zamieszać.
Flaki wołowe na rosole
Flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej.
Flaki wołowe na rosole
Do zasmażki mąkę podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie
Flaki wołowe na rosole
Oprócz przyprawy do flaków daję dodatkowo majeranek.

Tagi:

flaki zupa