Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i pożywna zupa z buraków i czerwonej soczewicy, zabielona śmietaną. Można ją podawać z kawałkami ugotowanego mięsa.

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.

W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy warzywa. Pora kroimy w półplasterki, buraki i ziemniaki w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.

Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, a wywar przecedzamy przez sito. Do wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy 20 minut.

Soczewicę płuczemy i wrzucamy do dwóch szklanek wrzącej wody. Gotujemy 13 minut. Solimy dopiero pod koniec gotowania, aby ziarna nie stwardniały. Dodajemy soczewicę do zupy.

Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Pora kroimy w półplasterki, buraki i ziemniaki w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, a wywar przecedzamy przez sito.
Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Soczewicę płuczemy i wrzucamy do dwóch szklanek wrzącej wody.