Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy warzywa. Pora kroimy w półplasterki, buraki i ziemniaki w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, a wywar przecedzamy przez sito. Do wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy 20 minut.
Soczewicę płuczemy i wrzucamy do dwóch szklanek wrzącej wody. Gotujemy 13 minut. Solimy dopiero pod koniec gotowania, aby ziarna nie stwardniały. Dodajemy soczewicę do zupy.
Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy warzywa. Pora kroimy w półplasterki, buraki i ziemniaki w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, a wywar przecedzamy przez sito. Do wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy 20 minut.
Soczewicę płuczemy i wrzucamy do dwóch szklanek wrzącej wody. Gotujemy 13 minut. Solimy dopiero pod koniec gotowania, aby ziarna nie stwardniały. Dodajemy soczewicę do zupy.
Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.