olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Zupa z suszonymi grzybami i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy pomysł na nową odmianę zupy grzybowej okazał się strzałem w dziesiątkę, a jej smak wyjątkowy.

Zupa z suszonymi grzybami i czosnkiem

Składniki:

Zupa z suszonymi grzybami i czosnkiem

 

  • 1,5l bulionu rybnego
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonymi grzybami i czosnkiem
Grzyby zalewam wodą i moczę przez 30 minut. Następnie przelewam całość do rondla i gotuję przez 15 minut. Wodę wraz z ugotowanymi grzybami przelewam do bulionu rybnego, dodaję sos sojowy, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zagotowaniu zdejmuję garnek z ognia. Zupy nie zagęszczam, jednak czasami dodaję do niej ugotowany makaron.

Tagi:

sosy grzyby