Sposób przygotowania:
Krupnik z suszonymi grzybami
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i 2-3 razy dobrze wypłukać Skrzydełka opłukać włożyć do garnka, dodać grzyby i wlać ok. 2 litry wody.Warzywa : marchew i pietruszkę obrać , pokroić na kawałki i dodać do skrzydełek. Pora rozciąć wzdłuż dokładnie opłukać z piasku i pokroić razem z zieloną częścią(ok. 1/3 białej ,posiekanej części pora odłożyć).Resztę dodać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu dodajemy wypłukaną kaszę. Wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z białą częścią pora. Gotujemy do miękkości ziemniaków i na końcu doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem .Natkę pietruszki opłukać , posiekać i dodać do zupy.