Sposób przygotowania:
Zupa z suszonymi grzybami
Grzyby przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą, odstawić. Do większego garnka włożyć umyte udko, zalać wodą tak, aby tylko zakrywała mięso. Lekko posolić, dodać liście laurowe (ok.4) i ziele angielskie(4-5). Wstawić na średni ogień pod przykryciem. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki a następnie pokroić w małą kosteczkę. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny i włożyć warzywa, gotować dalej na małym ogniu. Grzyby odcedzić (zostawić wodę!) i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć grzyby z cebulą i dodać do wywaru razem z wodą. Gotować jeszcze do czasu, aż warzywa zmiękną. Doprawić, wlać trochę śmietany. Przed podaniem posypać natką.
reanja
dża