darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa z suszonymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na prostą, aromatyczną i smaczną zupę grzybową.

Zupa z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z suszonymi grzybami

 

  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • 1 udko z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, sól
  • śmietana 30% do zabielenia
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonymi grzybami
Grzyby przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą, odstawić. Do większego garnka włożyć umyte udko, zalać wodą tak, aby tylko zakrywała mięso. Lekko posolić, dodać liście laurowe (ok.4) i ziele angielskie(4-5). Wstawić na średni ogień pod przykryciem. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki a następnie pokroić w małą kosteczkę. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny i włożyć warzywa, gotować dalej na małym ogniu. Grzyby odcedzić (zostawić wodę!) i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć grzyby z cebulą i dodać do wywaru razem z wodą. Gotować jeszcze do czasu, aż warzywa zmiękną. Doprawić, wlać trochę śmietany. Przed podaniem posypać natką.
Zupa z suszonymi grzybami
Grzyby przełożyć do miseczki i zalać wodą
Zupa z suszonymi grzybami
Warzywa obieramy i kroimy w małą kosteczkę
Zupa z suszonymi grzybami
Namoczone grzyby i cebulę kroimy w kosteczkę
Zupa z suszonymi grzybami
Na maśle klarowanym podsmażamy cebulę i grzyby