WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa z tartymi buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, mocno warzywna, aromatyczna i sycąca zupa z tartymi warzywami. Z marchwią, pietruszką i sporą ilością buraczków.

Zupa z tartymi buraczkami

Składniki:

Zupa z tartymi buraczkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa z tartymi buraczkami

Ziemniaki

Zupa z tartymi buraczkami
Ziemniaki kroimy na dość małe kawałki i przekładamy do garnka.

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy na bardzo małą kostkę. Przekładamy do garnka.

Warzywa

Zupa z tartymi buraczkami
Wybieramy ładne warzywa i ścieramy je na tarce.

Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o największych oczkach.

Buraki

Zupa z tartymi buraczkami
Buraczki również ścieramy na tarce o największych oczkach.

Również buraczki ścieramy na tarce o największych oczkach i razem z marchwią i pietruszką przekładamy do garnka z ziemniakami.

Gotowanie

Zupa z tartymi buraczkami
Wszystko razem gotujemy i doprawiamy do smaku.

Wszystkie warzywa zalewamy wodą ponad 1/3 ich poziomu. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Pora pokrojonego w cienkie półplasterki podsmażamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw.