Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Eli z buraczkówprzygotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą,posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć i ostudzić. Mięso oddzielić od skóry,kości i pokroić. Wywar przecedzić.
przygotowanie buraków
Buraki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie jarzyn
Marchewki,pietruszki i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić.
gotowanie buraków
1/3 wywaru wlać do garnka,dodać pokrojone buraki,ocet i ugotować do miękkości.
gotowanie warzyw
Jarzyny i ziemniaki,mięso zalać resztą wywaru i ugotować do miękkości.
przygotowanie kremu
Buraki dodać do jarzyn z ziemniakami i mięsem i dokładnie zmiksować. Doprawić krem pieprzem,czosnkiem granulowanym i maggi do smaku. Do zupy dodać śmietanę i koncentrat buraczany. Rozlać zupę na talerze i na środek wyłożyć grzanki lub ugotowaną fasolę. Udekorować zupę kefirem i natką pietruszki. Smacznego!