Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Zupa z tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

1.Tofu pokroić w drobną kostkę 2.Marchewkę pokroić w plasterki, blanszować we wrzątku przez ok.4-5 min 3.Liście kapust

Zupa z tofu

Składniki:

Zupa z tofu

 

  • 1l rosołu
  • Szklanka tofu
  • 10 dag szynki pokrojonej w plastry
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 3 grzyby xiang gu (dostępne w sklepach z orientalną żywnością)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Do dekoracji listki kolendry

Sposób przygotowania:

Zupa z tofu
1.Tofu pokroić w drobną kostkę

2.Marchewkę pokroić w plasterki, blanszować we wrzątku przez ok.4-5 min

3.Liście kapusty pekińskiej pokroić w prostokąty, zblanszować

4.Grzyby namoczyć we wrzątku, pokroić w plasterki

5.Zagotować rosół, podgrzać w nim wszystkie składniki

6.Rozlać do miseczek, przystroić kolendrą i skropić olejem sezamowym

7.Podawać ciepłą