
Oryginalne zupy, dania z woka, najciekawsze przepisy z różnych kantonów Chin. Zapraszam na podróż kulinarną po Chinach.
Czym cechuje się kuchnia chińska?
Kuchnia chińska charakteryzuje się wspaniałymi i nietypowymi smakami, kuchnia ta jest również niezwykle oryginalna i zróżnicowana. Zachwyca intensywnymi aromatami, smakami i barwami. Najbardziej popularne chińskie dania nie mogą obyć się bez sosu sojowego, mleka kokosowego, sosu hoi sin, octu ryżowego, tofu i oczywiście wartościowego ryżu!
O wspaniałej kuchni chińskiej można by opowiadać bez końca! Ilość i sposoby przyrządzania dań stanowią bardzo ważną część kultury chińczyków. Każdy region tego kraju ma swoje charakterystyczne potrawy. Bez względu na te podziały elementem wspólnym są zboża, warzywa, owoce i mięsa. W kuchni orientu nie może zabraknąć wiec: kurczaka po chińsku, sajgonek, ryby i jajka po chińsku, a także różnorodnych sałatek.
Chińskie słodkości
Poza typowymi potrawami chińskimi, na stołach tego kraju nie brakuje również znakomitych deserów! Najbardziej charakterystycznymi smakołykami są jadalne kasztany, można z nich przygotować na przykład słodziutkie, deserowe kuleczki. Obowiązkowym smakołykiem są również jabłka w toffi czy krem z owoców mango.
Doskonałe pomysły na regionalne smakołyki Chin, znajdziecie w tej książce kucharskiej! Sprawdźcie zatem niesamowite przepisy naszych użytkowników. Zapraszamy!