Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zupa jarzynowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami. Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę.

Zupa jarzynowa

Składniki:

Zupa jarzynowa

Na zupę

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 brokuł
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 2,5 litra bulionu drobiowego

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa
Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić.

Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Marchewkę i pozostałe warzywa korzeniowe, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do bulionu, razem z przyprawami, gotować.

Kalafiora i brokuła, podzielić na mniejsze różyczki, dodać do gotowanych warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut.

Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować.

Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać zupę, posypaną natką pietruszki.