lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Całkiem dobra zupa z wątróbki...

Zupa z wątróbki

Składniki:

Zupa z wątróbki

 

  • 30 dag wątróbki
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka śmietany
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa z wątróbki
Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a w następnej kolejności pokroić również w kostkę. W rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa i wątróbkę. Całość chwili razem podusić. W następnej kolejności całość wlać do bulionu mięsnego i zagotować. Na patelni rozpuścić masło, a później dodać do niego mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Gotową zasmażkę wlać do gotującej się zupy z wątróbki. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i zagęścić ją śmietaną. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.