LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna i pożywna zupka jarzynowa z zielonym groszkiem, inna niż tradycyjna. Moja córka ją uwielbia.

Zupa z zielonego groszku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z zielonego groszku

 

  • masło 8 dag
  • cebula drobno pokrojona ¼ szklanki
  • seler pokrojony ¼ szklanki
  • marchew pokrojona ¼ szklanki
  • mąka 1/3 szklanki
  • wywar z kurczaka 4 szklanki
  • szynka gotowana pokrojona w kostkę 12 dag
  • groszek mrożony 2 szklanki
  • śmietanka 2 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonego groszku
Masło rozgrzać w garnku. Poddusić w nim pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Dodać mąkę i zasmażyć, uważać by nie zrumienić. Dolać wywar z kurczaka, wrzucić pokrojoną szynkę i mrożony groszek, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec zaprawić śmietanką, doprawić do smaku np. solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Zupa z zielonego groszku
Przygotowanie warzyw do zupy z zielonego groszku.
Zupa z zielonego groszku
Pokrojenie szynki do zupy z zielonym groszkiem.