Sposób przygotowania:
Zupa z zielonego groszku 2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej połowę mrożonego groszku. Wlać pół szklanki bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ugotowany z cebulą groszek lekko przestudzić. Następnie zmiksować go blenderem. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, por i seler przełożyć do garnka, zalać resztą bulionu i zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z resztą mrożonego groszku do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać zmiksowany groszek, dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Zupę podałam posypaną posiekanym szczypiorkiem.
edytaha