kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zupa zielona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Możemy ja podać np. z knedlami przygotowanymi z dodatkiem estragonu.

Zupa zielona

Składniki:

Zupa zielona

 

  • 2 porcje
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • Nać selera
  • 2 młode cebule ze szczypiorem
  • 2 dl wywaru z kości
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe śmietany (lub śmietanki)
  • 1 płaska łyżka stołowa margaryny
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki

 

Sposób przygotowania:

Zupa zielona
Obsmażamy na margarynie drobno pokrojone zielone przyprawy i cebulę, oprószamy mąką , mieszamy, po czym zalewamy wrzącą wodą i wywarem z kości, solimy oraz pieprzymy. Do wazy wlewamy najpierw śmietanę (śmietankę), zmieszaną z żółtkiem, a dopiero potem zupę.