Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa sezonowa, ze świeżych grzybów. Można ją zrobić i zimą, używając grzybów pasteryzowanych

Zupa ziemniaczana -  NA GRZYBKU

Składniki:

Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU

 

  • ziemniaki - 60 dag
  • warzywa mieszane (marchewka, pietruszka, por) - 40 dag
  • cebula - 1 szt
  • świeże, leśne grzybki ( podgrzybki, kozaczki czerwone, kurki lub inne) - 20 dag
  • podroby drobiowe (skrzydełka, szyjki lub korpus) - 30 dag
  • śmietana - 200 g
  • sól
  • pieprz,
  • posiekana zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU
Podroby z kurczaka lub indyka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 litrami wody. Nastawićna małym ogniu i gotować. W tym czasie obrać warzywa mieszane - umyć i oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, posolić i gotować. Grzybki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę obrać, opłukać , pokroić i dodać także do gotującej się zupy. i gotować do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w półkrążki, włożyć do rondla, zalać 1 szklanką wrzącej wody, osolić i ugotować do miękkości. Z wywaru warzywno grzybowego wyjąc podroby, a warzywa i grzybki przetrzeć przez sito lub zmiksować ( ja nie miksuję, ani nie przecieram, tylko drobniej kroję gdyż lubimy czuć co jemy). Zupę połączyć z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. ( można i bez śmietany, czystą zupę - często tak ją robię) . Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Tagi:

ziemniaki