Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU
Podroby z kurczaka lub indyka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 litrami wody. Nastawićna małym ogniu i gotować. W tym czasie obrać warzywa mieszane - umyć i oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, posolić i gotować. Grzybki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę obrać, opłukać , pokroić i dodać także do gotującej się zupy. i gotować do miękkości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w półkrążki, włożyć do rondla, zalać 1 szklanką wrzącej wody, osolić i ugotować do miękkości. Z wywaru warzywno grzybowego wyjąc podroby, a warzywa i grzybki przetrzeć przez sito lub zmiksować ( ja nie miksuję, ani nie przecieram, tylko drobniej kroję gdyż lubimy czuć co jemy). Zupę połączyć z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. ( można i bez śmietany, czystą zupę - często tak ją robię) . Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Pyza
Termar
Ja też lubię gdy nazbieram. Ale widzę Pyzuniu, że Ty znsz wiele gatunków grzybów a ja zbieram tylko te, które rzeczywiście znam czyli prawdziwki, białe i czerwone kozaki, kurki, sitaki, maślaki i zieleniatki... nawet kanie boję się zbierać, a jak już znajdę, to w domu najpierw moczę w mleku, żeby sprawdzić, czy to rzeczywiście kanie.