jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zupka chińska z kluseczkami rybnymi.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gęsta zupa z warzywami, grzybkami i kluseczkami rybnymi .

Zupka chińska z kluseczkami rybnymi.

Składniki:

Zupka chińska z kluseczkami rybnymi.

 

  • 1 duży słoik sosu chińskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 filet białej ryby ( dorsz, sola itp)- ok 400g
  • 2 duże jaja
  • 4 grzybki shitake
  • 1 duży słoik sosu chińskiego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz cytrynowy, sól do smaku
  • 2 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupka chińska z kluseczkami rybnymi.
Grzybki chińskie moczymy w wodzie. Filet bez skóry mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy grysik, jaja, sok z cytryny, sól i pieprz cytrynowy do smaku.Odstawiamy na ok pół godziny. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia , nakładamy łyżką kluseczki i gotujemy je partiami.Odkładamy na talerz.Do bulionu dodajemy pokrojone w drobne paseczki - grzyby, pokrojoną w półtalarki białą część pora i cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy wszystko do miękkości. Na końcu dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy zupę do smaku ostatecznie solą i pieprzem. Gorącą zupą zalewamy kluseczki , posypujemy listkami pietruszki.