Sposób przygotowania:
Zupka galopka
Do garnka ok 2 l wody wrzucamy umytą czystą porcje rosołową, oczyszczone warzywa- pietruszkę ,selera , cebulkę przypieczoną a ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Ja daję jeszcze wiązankę z liścia selera i pietruszki związane nitką a po wygotowaniu wyrzucam.Posolić lekko ,dodać troszkę wegety i niech się gotuje. Jajko wbijamy do miseczki ,dodajemy mąke i troszkę wody , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie lane ciasto.
Pod koniec gotowania po wyjęciu porcji na wrzący rosół lejemy cienkim strumykiem ciasto ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku , posypujemy zieloną pietruszką i gotowe.
Pod koniec gotowania po wyjęciu porcji na wrzący rosół lejemy cienkim strumykiem ciasto ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku , posypujemy zieloną pietruszką i gotowe.
luna