eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żur Eli na wywarze z głowizny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowałam głowiznę i ozorki na salceson. Pozostał mi 5 litrów pysznego wywaru. Więc żeby się nie zmarnował ugotowałam na nim żur.

Żur Eli na wywarze z głowizny

Składniki:

Żur Eli na wywarze z głowizny

wywar na żur

  • 5 litrów wywaru z głowizny i ozorków

pozostałe składniki

  • 1.5 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1.5 litra zakwasu na żur

przyprawy

Sposób przygotowania:

Żur Eli na wywarze z głowizny

przygotowanie składników

Żur Eli na wywarze z głowizny
Pokroić w kostkę obrane i opłukane ziemniaki.

Ziemniaki obrać , opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Żur Eli na wywarze z głowizny
Pokroić w kostkę obrane z łupinek cebule.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Żur Eli na wywarze z głowizny
Pokroić w kostkę ulubioną cienką kiełbasę.

Kiełbasę pokroić w kostkę.

przygotowanie żuru

Żur Eli na wywarze z głowizny
Usmażyć kiełbasę i cebulę na roztopionym smalcu.

Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Do cebuli dodać kiełbasę i usmażyć.

Wywar z głowizny i ozorków zagotować,dodać ziemniaki i kiełbasę z cebulą. Całość gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Do zupy wlewać zakwas i mieszać żeby nie porobiły się kluchy. Całość zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

Smacznego!


Tagi:

zupa żur