eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żur Eli na żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żur ugotowany na mięsnych żeberkach świeżych i wędzonych. Wyszła pyszna zupa w sam raz na zimne dni.

Żur Eli na żeberkach

Składniki:

Żur Eli na żeberkach

wywar

pozostałe składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 litr zakwasu na żur
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Żur Eli na żeberkach

przygotowanie wywaru

Żur Eli na żeberkach

Do garnka włożyć umyte żeberka świeże i wędzone.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie.

Żeberka wyjąć z wywaru.

przygotowanie ziemniaków

Żur Eli na żeberkach
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa

Żur Eli na żeberkach
Oddzielone od kości mięso pokroić w kostkę.

Świeże żeberka ostudzić. Oddzielić od kości i chrząstek mięso i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa cd

Żur Eli na żeberkach
Mięso z wędzonych żeberek pokroić w kostkę.

Z ostudzonych wędzonych żeberek oddzielić mięso i pokroić.

przygotowanie żuru

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebuli usmażyć.

Do gorącego wywaru dodać cebulę, ziemniaki i gotować aż będą miękkie.

Do ziemniaków dodać mięso, wlać zakwas i chwilę pogotować. Gotowy żur doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!


Tagi:

zupa żur