Sposób przygotowania:
Żur Eli na żeberkachprzygotowanie wywaru
Do garnka włożyć umyte żeberka świeże i wędzone.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie.
Żeberka wyjąć z wywaru.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie mięsa
Świeże żeberka ostudzić. Oddzielić od kości i chrząstek mięso i pokroić w kostkę.
przygotowanie mięsa cd
Z ostudzonych wędzonych żeberek oddzielić mięso i pokroić.
przygotowanie żuru
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebuli usmażyć.
Do gorącego wywaru dodać cebulę, ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Do ziemniaków dodać mięso, wlać zakwas i chwilę pogotować. Gotowy żur doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!
gusia1000