Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3213]

Zupa krem z dyni i batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z dyni to jedna z bardziej ulubionych przez moich domowników. Delikatny aromat czosnku i świeżego imbiru podkreśla jej smak.

Zupa krem z dyni i batatów

Składniki:

Zupa krem z dyni i batatów

 

  • 80 dag dyni hokkaido
  • 1 batat
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 dag serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • prażone ziarna słonecznika
  • pestki granatu

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni i batatów

ETAP 1:

Zupa krem z dyni i batatów
Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie

Do garnka wlać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez 2-3 minuty.

ETAP 2:

Zupa krem z dyni i batatów
Z dyni usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę

Do zeszklonej cebuli wsypać pokrojonego w kostkę obranego batata i dynię bez pestek i miąższu. Mieszając smażyć przez kilka minut.

ETAP 3:

Zupa krem z dyni i batatów
Do podsmażonych warzyw wlać bulion i gotować

Zalać bulionem (tak aby woda przykryła warzywa), przykryć i gotować do miękkości.

ETAP 4:

Zupa krem z dyni i batatów
Miękkie warzywa połączyć z imbirem i papryką

Do miękkich warzyw dodać paprykę i świeżo starty imbir, wymieszać, zagotować, zmiksować na gładki krem.

ETAP 5:

Zupa krem z dyni i batatów

Do gorącego kremu włożyć serek mascarpone, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

ETAP 6:

Zupa krem z dyni i batatów

Podawać z pestkami granatu i ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni lub z grzankami.

Tagi:

zupa zupa krem