Sposób przygotowania:
Zupa krem z ciecierzycyPrzygotowanie warzyw:
Ziarna suchej ciecierzycy moczyć w wodzie przez min. 12 h z 1 łyżeczką sody.
Następnie należy je odcedzić i dokładnie osuszyć.
Ciecierzycę gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody - aż będzie miękka.
(Bez soli, bo inaczej ziarna będą twarde!)
Ziemniak pokroić w kostkę, marchew w plasterki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Zupa:
W garnku na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dołożyć ziemniaki z marchewką i pozostałe warzywa.
Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dodać ciecierzycę i następnie wszystko razem zalać bulionem lub wodą.
(W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
Zupę gotować pod przykryciem do momentu miękkości wszystkich składników - około 25 minut.
Na koniec wlać mleko bądź śmietankę.
Blendowanie:
Zupę zblendować na jednolitą konsystencję, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku.
Po nalaniu do miseczek każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.