Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa krem z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

Zupa krem z ciecierzycy

4 porcje:

  • 2 szklanki wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak (większy)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 1 szczypta suszonej natki pietruszki (solidna; można użyć świeżej)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mleka 3/2% lub śmietanki

Ponadto u mnie:

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ciecierzycy

Przygotowanie warzyw:

Zupa krem z ciecierzycy
Można użyćciecierzycy z puszki i wtedy nie ależy jej gotować.

Ziarna suchej ciecierzycy moczyć w wodzie przez min. 12 h z 1 łyżeczką sody.

Następnie należy je odcedzić i dokładnie osuszyć.

Ciecierzycę gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody - aż będzie miękka.
(Bez soli, bo inaczej ziarna będą twarde!)

Ziemniak pokroić w kostkę, marchew w plasterki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.

Zupa:

Zupa krem z ciecierzycy
Zupę gotować do miękkości wszystkich skłądników.

W garnku na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dołożyć ziemniaki z marchewką i pozostałe warzywa.

Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dodać ciecierzycę i następnie wszystko razem zalać bulionem lub wodą.
(W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)

Zupę gotować pod przykryciem do momentu miękkości wszystkich składników - około 25 minut.

Na koniec wlać mleko bądź śmietankę.

Blendowanie:

Zupa krem z ciecierzycy
Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.

Zupę zblendować na jednolitą konsystencję, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku.
Po nalaniu do miseczek każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.