eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Bezglutenowy żur Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam bezglutenowy żur na zakwasie z nie palonej kaszy gryczanej. Taki żur jest dobry dla osób nie tolerujących glutenu.

Bezglutenowy żur Eli

Składniki:

Bezglutenowy żur Eli

mięso na wywar

  • 3 wędzone kości schabowe - mięsne
  • 1 warkocz ze schabu - około 30 dkg

Pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy żur Eli

przygotowanie składników

Bezglutenowy żur Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Bezglutenowy żur Eli
Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i osobno majeranek.

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie. Osobno przygotować majeranek.

przygotowanie wywaru

Bezglutenowy żur Eli
Wyjęte z wywaru mięso pokroić w kosteczkę.

Kości wędzone i warkocz ze schabu opłukać i włożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalać wodą, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Kości i mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Obrać mięso z kości.

Obydwa mięsa pokroić w kostkę.

przygotowanie żuru

Bezglutenowy żur Eli
Gotowy żur doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Do wywaru włożyć ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Zakwas wymieszać, wlewać do ziemniaków i zagotować. Cały czas mieszać, żeby nie porobiły się kluchy.

Do żuru dodać pokrojone mięso i majeranek Całość doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!


Tagi:

zupa żur