Sposób przygotowania:
Rozwiedziony żur Eliprzygotowanie żuru
Żeberka wędzone i świeże umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie,posolić i ugorować do miękkości. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać 1/3 pokrojonej cebuli, smażyć aż się lekko zrumieni i dodać do wywaru. Do wrzącego wywaru wlać zakwas. Żur mieszać żeby nie porobiły się kluchy. Gotować żur jeszcze kilka minut i przyprawić do smaku pieprzem i maggi.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie żeberek
Oddzielić kości i chrząstki od mięsa. Mięso pokroić w kostkę.
przygotowanie cenuli cd
Na dużej patelni rozgrzać 7 łyżek smalcu ze skwarkami,dodać2/3 cebuli i smażyć aż się zeszkli.
przygotowanie żeberek cd
Do cebuli ze skwarkami dodać pokrojone żeberka i jeszcze chwilę smażyć.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki utłuc, dodać przesmażoną cebulę z mięsem i dokładnie wymieszać. Na środku talerzy ułożyć kopczyki z ziemniaków i wlać żur. Smacznego!