eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rozwiedziony żur Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

żur gotowany na żeberkach wędzonych i świeżych. Do tego tłuczone ziemniaki połączone z przesmażoną ma słoninie ze skwarkami cebulką i pokrojonymi żeberkami.

Rozwiedziony żur Eli

Składniki:

Rozwiedziony żur Eli

żur

dodatki

  • 2.5 kg ziemniaków
  • 6 cebul
  • 9 łyżek smalcu ze skwarkami
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Rozwiedziony żur Eli

przygotowanie żuru

Żeberka wędzone i świeże umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie,posolić i ugorować do miękkości. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać 1/3 pokrojonej cebuli, smażyć aż się lekko zrumieni i dodać do wywaru. Do wrzącego wywaru wlać zakwas. Żur mieszać żeby nie porobiły się kluchy. Gotować żur jeszcze kilka minut i przyprawić do smaku pieprzem i maggi.

przygotowanie cebuli

Rozwiedziony żur Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie żeberek

Rozwiedziony żur Eli
Ubrane z kości i chrząstek mięso pokroić w kostkę.

Oddzielić kości i chrząstki od mięsa. Mięso pokroić w kostkę.

przygotowanie cenuli cd

Rozwiedziony żur Eli
Na smalcu ze skwarkami smażyć cebulę aż się zeszkli.

Na dużej patelni rozgrzać 7 łyżek smalcu ze skwarkami,dodać2/3 cebuli i smażyć aż się zeszkli.

przygotowanie żeberek cd

Rozwiedziony żur Eli
Do cebuli dodać żeberka i jeszcze chwilę smażyć.

Do cebuli ze skwarkami dodać pokrojone żeberka i jeszcze chwilę smażyć.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki utłuc, dodać przesmażoną cebulę z mięsem i dokładnie wymieszać. Na środku talerzy ułożyć kopczyki z ziemniaków i wlać żur. Smacznego!