Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z żurawiną
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozpuszczone masło i roztrzepane jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować dodatki: miękkie masło utrzeć z cukrem. Żurawinę umyć, osuszyć i posiekać w rozdrabniaczu. Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować słodkim masłem zostawiając jeden brzeg wolny. Posypać posiekaną żurawiną. Ciasto zwinąć w ciasny rulon. Przy pomocy nitki pokroić rulon w kawałki szerokości ok. 3cm. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25 minut do napuszenia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut aż się zarumienią. Wystudzić na kratce.