Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Żurawinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetnie ciasteczka, dla niespodziewanych gości, przygotuje się je bardzo szybko i są przepyszne.

Żurawinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurawinki

 

 

Sposób przygotowania:

Żurawinki
Przygotowujemy w misce przesiane składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier, oraz otartą skórkę z pomarańczy, (pamiętając by nie otrzeć białej części). Wszystko to razem miksujemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę bardzo zimnego masła. Miksujemy tak długo aż pojawią się gródki wielkości groszku. Wsypujemy żurawinę op troczoną w mące. Z kolei w osobnej misce ubijamy zimne jajo po czym dolewamy śmietanę również zimną i również ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (około 2 minuty). Powstałą masę wlewamy do wcześniej ubijanego ciasta i miksujemy do powstania masy. Po czym szybko wykładamy ją na stolnicę wysypaną mąką rozwałkowujemy na ciasto grubości 3 cm i wycinamy koła. układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 25 min w temp 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem pomarańczowym: sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem dosypując go stopniowo do uzyskania gęstej zawiesiny.
Żurawinki
Bardzo ważne jest by masło, jajo, śmietana były bardzo zimne,
Żurawinki
Szybko rozwałkowujemy ciasto, i wykrawamy koła.
Żurawinki
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w wysmarowanej tłuszczem.