Sposób przygotowania:
Żurawinki
Przygotowujemy w misce przesiane składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier, oraz otartą skórkę z pomarańczy, (pamiętając by nie otrzeć białej części). Wszystko to razem miksujemy z dodatkiem pokrojonego w kostkę bardzo zimnego masła. Miksujemy tak długo aż pojawią się gródki wielkości groszku. Wsypujemy żurawinę op troczoną w mące. Z kolei w osobnej misce ubijamy zimne jajo po czym dolewamy śmietanę również zimną i również ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (około 2 minuty). Powstałą masę wlewamy do wcześniej ubijanego ciasta i miksujemy do powstania masy. Po czym szybko wykładamy ją na stolnicę wysypaną mąką rozwałkowujemy na ciasto grubości 3 cm i wycinamy koła. układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 25 min w temp 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem pomarańczowym: sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem dosypując go stopniowo do uzyskania gęstej zawiesiny.