kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Żurawinowa 'Charlotte"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pachnąca wanilią i cynamonem żurawinowa szarlotka rozgrzeje każdego zmarzlucha :)

Żurawinowa 'Charlotte" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurawinowa 'Charlotte"

 

  • ciasto kruche:

 

  • 100 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • nadzienie:

 

  • 1 i 1/2 kg szarej renety
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii

 

  • podanie:

 

  • 150 ml śmietanki 30%
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Żurawinowa 'Charlotte"
Zacznij od przygotowania żurawiny. Przygotuj mocny napar z ulubionej herbaty. Do miseczki włóż żurawinę, zalej herbacianym naparem, tak aby przykrył owoce, szczelnie przykryj. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie obierz jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Laskę wanilii rozkrój i wyskrob nożem ziarenka. Do utartych jabłek dodaj cukier trzcinowy, cynamon, wanilię i dokładnie wymieszaj. Kruche ciasto podziel na dwie części.Rozwałkuj na stolnicy. Dno foremki na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem, wyłóż na nie jabłka. Żurawinę odcedź z nadmiaru płynu ( jeżeli nie wchłonęła wszystkiego) i wyłóż na jabłka. Na wierzch wyłóż drugi płat ciasta, dociśnij brzegi, nakłuj wierzch. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut na złoty kolor. Gotową szarlotkę wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Podawaj jeszcze ciepłą Charlotte obsypaną hojnie cukrem pudrem i udekorowaną kleksem bitej smietany.
Żurawinowa 'Charlotte"
jabłka zetrzyj na tarce,wymieszaj z cukrem,cynamonem i wanilią
Żurawinowa 'Charlotte"
Dno foremki wylep kruchym ciastem,nakłuj widelcem
Żurawinowa 'Charlotte"
Na spód ciasta wyłóż jabłka oraz żurawinę