Sposób przygotowania:
Żurawinowa 'Charlotte"
Zacznij od przygotowania żurawiny. Przygotuj mocny napar z ulubionej herbaty. Do miseczki włóż żurawinę, zalej herbacianym naparem, tak aby przykrył owoce, szczelnie przykryj. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie obierz jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Laskę wanilii rozkrój i wyskrob nożem ziarenka. Do utartych jabłek dodaj cukier trzcinowy, cynamon, wanilię i dokładnie wymieszaj. Kruche ciasto podziel na dwie części.Rozwałkuj na stolnicy. Dno foremki na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem, wyłóż na nie jabłka. Żurawinę odcedź z nadmiaru płynu ( jeżeli nie wchłonęła wszystkiego) i wyłóż na jabłka. Na wierzch wyłóż drugi płat ciasta, dociśnij brzegi, nakłuj wierzch. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut na złoty kolor. Gotową szarlotkę wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Podawaj jeszcze ciepłą Charlotte obsypaną hojnie cukrem pudrem i udekorowaną kleksem bitej smietany.