jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowa konfitura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Osobiście nie przepadam za smakiem surowych owoców żurawiny, ale smak żurawinowej konfitury uwielbiam

Żurawinowa konfitura Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurawinowa konfitura

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki świeżej żurawiny,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowa konfitura
Żurawinę przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Gotową przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej cukier i podlewamy wodą. Tak przygotowana stawiamy na ogniu. Gdy żurawina się podgrzeje łyżką, najlepiej drewnianą mieszamy masę, starając się rozgniatać owoce. Jeśli je rozgnieciemy unikniemy pryskania owoców. Podczas ogrzewania bowiem „wybuchają”:). Konfiturę smażymy około 15-20 minut. Gdy masa zaczyna gęstnieć rozlewamy ją do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Żurawinowa konfitura
Żórawinę zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie.
Żurawinowa konfitura
W trakcie smażenia rozgniatamy kuleczki żurawiny
Żurawinowa konfitura
Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy