mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Żurawinowa konfiturka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna konfitura na każdą okazję.

Żurawinowa konfiturka

Składniki:

Żurawinowa konfiturka

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowa konfiturka
Na początku żurawiny dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę żurawin przełożyć do garnka i wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem i startą skórką z cytryny oraz białym cukrem. Następnie dodać obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach jabłko i pół szklanki wody.Całość zagotować.
Trzymać na małym ogniu,do momentu aż jabłko będzie mięciutkie i część wody odparuje.
Po upływie ok. 15 minut dorzucić drugą połowę owoców i gotować około 30 minut, aż woda odparuje, a całość nabierze gęstej konsystencji.
Następnie konfiturę przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.Słoiki ustawiać na wieczkach i pozostawić w tej pozycji do wystygnięcia.Smacznego.