zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Żurawinowe buraczki do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne buraczki z żurawiną

Żurawinowe buraczki do mięsa

Składniki:

Żurawinowe buraczki do mięsa

 

  • 6 buraków ćwikłowych
  • 15 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1,5 cebuli
  • 1 duże jabłko
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki oleju słonacznikowego

Sposób przygotowania:

Żurawinowe buraczki do mięsa
Buraczki dokładnie umyć i ugotować. Ugotowane buraczki ostudzić i obrać ze skórki. Żurawinę opłukać. W rondelku zagotować 1/2 szklanki wody z 3 łyżkami cukru. Dodać żurawinę i gotować do momentu aż żurawina się rozgotuje i zacznie rozpadać (ok. 10 minut). Buraczki zatrzeć na tarce, dodać starte jabłko i wymieszać. Do buraczków dodać drobno posiekaną cebulkę. Wymieszać. Dodać żurawinę, olej, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Wstawić buraczki do lodówki na około 1 godzinę. Podawać do mięsa.