jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Idealny deser na jesienno-zimowe dni.

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach

 

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach
Z mąki, masła, cukru i jednego jajka zarabiamy ciasto. Schładzamy je około 30 minut. Jabłka myjemy, osuszamy i wykrawamy od góry gniazda nasienne. Połowę żurawiny mieszamy z miodem i napełniamy nimi wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych.Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, dzielimy na 4 części, uzyskując 4 małe kwadraty. Każde jabłko zawijamy w kawałek ciasta. Ze „ścinków” sporządzamy listki i ogonki.Jabłka smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawimy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180°C. Sok jabłkowy gotujemy z syropem, dokładamy pozostałe żurawiny . Z uzyskanym sosem podajemy jabłka.
Żurawinowe jabłka w szlafroczkach
Obrane i napełnione jabłka otulamy przygotowanym ciastem