zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Żurawinowe jabłuszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

miałam otwarty słoiczek żurawin i wykorzystałam je do konfitury jabłkowej

Żurawinowe jabłuszka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurawinowe jabłuszka

 

  • 450 g jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Żurawinowe jabłuszka
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut. Następnie dodać cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut. Gotową konfiturą napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić zakrętkami. Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej przechowywać. Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.
Żurawinowe jabłuszka
najpierw należy poddusić jabłka z wodą ...
Żurawinowe jabłuszka
do podduszonych jabłek dodać cukier a potem żurawinę
Żurawinowe jabłuszka
całość dusić kolejne 10 minut i potem przełożyć do słoiczków