Sposób przygotowania:
Żurek mocno ziołowy z jajkiem.
Zagotować trochę wodę w średnim garnku,dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę czy kabanosy.Gotować z pół godziny,aż pokażą się oka z tłuszczu na wodzie.Wlać zakwas żytni,zamieszać i gotować ok.35 min. na średnim ogniu.Dodawać po szczypcie różnych ziół,aby zupa przeszła ich smakiem i wonią. Osobno zaś ugotować jajka i ziemniaki pokrojone w kostki.Żurek zaprawić śmietaną,przedtem ją hartując,aby się nie zwarzyła.Jajka wyjąć,ostudzić w strumieniu zimnej wody,oskubać,pokroić w ósemki,ułożyć na dnie porcelanowych czarek do zup.Ziemniaki po odcedzeniu dodać do żurku.Zupę doprawić solą jak kto woli,curry i pieprzem ziołowym lub czarnym mielonym.Zamieszać i nalewać.