motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Żurek na białej kiełbasce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W taki sposób podany żurek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Można go dodatkowo podać z jajkiem lub ziemniakami.

Żurek na białej kiełbasce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na białej kiełbasce

 

  • 0,5 litra żurku
  • 4 białe kiełbaski
  • 0,5 główki czosnku
  • kostka rosołowa
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Żurek na białej kiełbasce
Kiełbaski dokładnie myjemy. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż. Do garnka dajemy kiełbaski, przygotowany czosnek i kostkę rosołową. Doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wlewamy żur i ponownie gotujemy, na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Dajemy na talerz i zalewamy żurem. 
Żurek na białej kiełbasce
Kiełbaski zalewamy wodą. Dodajemy pokrojony czosnek i kostkę
Żurek na białej kiełbasce
Obrane ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy
Żurek na białej kiełbasce
Do gotującego się wywaru wlewamy przygotowany żur
Żurek na białej kiełbasce
Ugotowane ziemniaki dajemy na talerz i zalewamy żurkiem

Tagi:

zupa żurek obiad