Sposób przygotowania:
Żurek na owsianym zakwasie z pulpecikami
Obrać włoszczyznę rozdrobnić ( marchew pokroić w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć , por pokroić w pół plasterki ). Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę . Włożyć warzywa do garnka i zalać wodą . Zagotować . Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do wrzącego wywaru wrzucać pulpeciki z białej kiełbasy . Gotować 30 minut. Do wywaru dodać zakwas , przyprawę do żurku i gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Ugotować jajka na twardo . Ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić na ćwiartki . Podawać układając na talerzu ( w miseczce ) dokładając jajka i posypując natką pietruszki . Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego , liścia laurowego i soli bo te smaki są juz w zakwasie i przyprawie Kotanyi . Jeśli jej nie mamy dodajemy do gotowania szczyptę soli .A potem doprawiamy żurek otartym majerankiem , mielonym pieprzem , maggi w płynie .Możemy też jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy żurek przełożyć ząbki czosnku z zakwasu do gotowania zupy . Ja tego nie robię . Ten żurek jest odrobinę ostrzejszy niż ten z większą ilością płatków owsianych .