Sposób przygotowania:
Żurek z pieczarkami na białej kiełbasie
Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody . Kiełbaski przekroić na 6 kawałeczków każdą , a potem ponacinać w tzw. ,,ośmiorniczki " i dodać do zupy razem z zacierką . Rozgrzać na patelni olej , masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy .Gotować wszystko 30 minut . Żurek rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę , wsypać koper ( trochę zostawić do dekoracji ).Podawać posypany koprem, obłożony plasterkami usmażonych pieczarek.Jest bardzo syta i zupełnie wystarcza za jednogarnkowy posiłek .
anullka7