SUPERPRZEPIS

Żurek na białej kiełbasie

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Żurek na białej kiełbasie Więcej zdjęć (5)

Pyszny, lekko kwaśny, ugotowany na wywarze z białej kiełbasy żurek, smakuje o każdej porze roku. Podałam z młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

Żurek na białej kiełbasie

 

  • 6 białych kiełbasek
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela ang
  • łyżka kucharka lub innej przyprawy jaką lubicie
  • ½ l zakwasu na żur
  • 2 łyżki majeranku tartego
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka suszonych i zmielonych na mączkę grzybów
  • 3 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Żurek na białej kiełbasie
Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość gęsto widelcem. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2i ½ l) Dodaję plasterki czosnku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele ang. i kucharek.

Zagotowuję, przykręcam gaz i gotuję około 30 minut. Woda ma lekko „pyrkać”

Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry, wlewam zakwas, dodaję majeranek, zmielone grzyby i pieprz cytrynowy, gotuje jeszcze chwilę i na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.

Wkładam pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.
Żurek na białej kiełbasie
Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość gęsto widelcem. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2 i ½ l)
Żurek na białej kiełbasie
Etap 2 wyciągam kiełbasy i kroję w plastry
Żurek na białej kiełbasie
wlewam zakwas , dodaję majeranek, zmielone grzyby i pieprz cytrynowy, gotuje jeszcze chwilę
Żurek na białej kiełbasie
na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku