Sposób przygotowania:
Żurek na białej kiełbasie
Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość gęsto widelcem. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2i ½ l) Dodaję plasterki czosnku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele ang. i kucharek.
Zagotowuję, przykręcam gaz i gotuję około 30 minut. Woda ma lekko „pyrkać”
Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry, wlewam zakwas, dodaję majeranek, zmielone grzyby i pieprz cytrynowy, gotuje jeszcze chwilę i na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.
Wkładam pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.
Zagotowuję, przykręcam gaz i gotuję około 30 minut. Woda ma lekko „pyrkać”
Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry, wlewam zakwas, dodaję majeranek, zmielone grzyby i pieprz cytrynowy, gotuje jeszcze chwilę i na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.
Wkładam pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.
Magdalenaa
zbysiowa
Oj tak,my go bardzo lubimy :)
Alex_M
jaNina
zbysiowa
orlikowawiolka
zbysiowa
Oj, to dopiero rarytas:)